Tony Hawk’s pro skater? Tony hawk?
Tony Hawk is voor sommige misschien minder bekend. Hij is meervoudig kampioen skaten en hij heeft een paar jaar geleden besloten om te zorgen dat mensen die nu eenmaal niet zo goed met een skateboard om kunnen gaan of de mogelijkheid niet hebben, toch alle adembenemende trucs kunnen uitvoeren. Dus werd deel een van Tony Hawk’s pro skater gemaakt. In 1997 verscheen deel twee dat in 2001 voor de GBA is uitgebracht. Men is meteen met deel 2 begonnen, omdat deel 1 te erg verouderd was om het op de GBA uit te brengen.
THPS2:
In Tony Hawk’s pro skater 2 speel je de rol van een professionele skater die het in de skate wereld helemaal probeert te maken. De personages waaruit je kunt kiezen zijn allemaal bekende of meestal ook wereldberoemde skaters, bijvoorbeeld Chad Muska, Bob Burnquist, Kareem Kambell of Tony Hawk zelf. Je kunt ook kiezen voor een vrouw (Elissa Steamer). Elk van deze personages heeft, zoals in de meeste sport spellen, een eigen voordeel. Zo kan de een beter presteren op ramps en een ander kan beter zijn/haar evenwicht bewaren tijdens het grinden.
Wat is de bedoeling?
In het menu aan het begin kun je kiezen uit verschillende onderdelen. Je kunt kiezen uit 3 verschillende speelmodi: Free Skate, Career mode en Single session en naar opties. Bij elk van deze modi heb je een ander doel. In het options menu kun je allerlei instellingen zoals geluidssterkte en weergaven veranderen.
Free Skate
Bij Free Skate mag je je trucs gaan oefenen op de banen die je al geactiveerd hebt. Zo kun je oefenen om bepaalde dingen in de Career Mode perfect te kunnen uitvoeren.
Career Mode
Bij de Career Mode is het de bedoeling een carrière te starten met een van de professionele personages. Je doel is dan op de locaties opdrachten te vervullen waar je geld voor krijgt. Je krijgt per locatie maar een beperkte tijd om zoveel mogelijk opdrachten te vervullen. Er hangt ook op verschillende plaatsen in het level geld in de lucht, meestal zijn dit alleen maar briefjes van 50 dollar maar er hangt soms ook 100 of 150 dollar in de lucht. Dit stelt, vergeleken met de beloningen voor de opdrachten, niks voor. In elk level is ook een van de opdrachten alles andere opdrachten uitvoeren en al het geld verzamelen, waardoor het toch best wel nodig is dit geld te verzamelen. Het geld dat je bij op een locatie verdiend heb je nodig om op andere locaties toegelaten te worden. Elke keer na twee locaties is er een competitie waarin je punten krijgt van 5 juryleden. Je moet dan binnen anderhalve minuut zo goed mogelijk te skaten waarvoor je door de jury gewaardeerd wordt. Van de 5 punten die je krijgt worden het hoogste en het laagste getal weggelaten en van de andere overgebleven drie het gemiddelde genomen, wat dan het punt vormt dat je voor die heat hebt verdient. Je moet in totaal 3 heats skaten. Aan het eind worden die drie punten bij elkaar opgeteld en de gene die dan het hoogste punt heeft krijgt het goud, de tweede het zilver en de derde het brons.
Met dit geld kun je ook trucs en statistieken bijkopen. Je kunt ervoor zorgen dat je personage beter in bepaalde dingen wordt (hij kan bijvoorbeeld langer zijn evenwicht bewaren tijdens het grinden). Door de trucs die de personage kan uitvoeren te veranderen of toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat je meer punten krijgt. Je krijgt voor de ene stunt minder punten dan de andere. En combinaties van trucs zorgen er ook voor dat de score omhoog gaat.
Met dit geld kun je ook naar de skate shop waar je je skateboard kunt aanpassen. Je kunt de platen bijkopen waardoor je skateboard meer snelheid kan maken of soepeler draait.je kunt je skateboard ook aanpassen op hoe sterk de wielen onder het board vast zinnen. Hoe sterker hoe minder kleine bocht je kunt maken.
Single session
In Single Session moet je binnen 2 minuten zoveel mogelijk punten zien te halen. Je kiest dan een van de geactiveerde locaties uit en probeert daar een topscore te halen.
Sound
In THPS wordt heel veel gebruik gemaakt van geluid. Als je een keer verkeerd terechtkomt lijkt het net of je personage iets breekt of hij “schreeuwt het uit” van pijn. Het geluid van verandert ook als je op een ander type ondergrond gaat rijden en als je gaat grinden hoor je bij verschillende objecten een ander geluid. Als je op een betonnen vloer rijdt hoor je bijna niets, omdat het zo soepel gaat, maar op een houten plank of vloer lijkt het net echt of je er ook werkelijk overheen rijdt. Gedurende het hele spel hoor je, net als in het pc-spel, op de achtergrond muziek. Deze muziek is natuurlijk alleen instrumentaal, omdat de GBA niet de mogelijkheid heeft om de verschillende tonen van een stem te laten horen. De muziek is van vrij goede kwaliteit, maar klinkt niet altijd even zuiver.
Graphics.
In het spel is gebruikt gemaakt van een vast camera standpunt. Je kijkt vanuit een hoek naar de skater die tijdens het skaten vrijwel de hele tijd in het midden van het scherm is, behalve Als je via een ramp aan de zijkant van een locatie omhoog springt. Dit was voor mij wel even wennen, omdat ik aan het pc-spel gewend was waar ze continu de skater achtervolgen. Ik vind het soms ook moeilijk om de diepte te zien. Ik weet soms niet of ik wel goed op een ramp of buis af ga. Verder is het beeld goed gedetailleerd en is alles zelfs het kleinste paaltje in de grond goed te zien. De personage zelf is ook heel goed te zien, je kunt bijna lezen wat er op z’n shirt staat als hij dichtbij komt.
Conclusie
Tony Hawk is een zeer leuk spel met goede graphis en een toppie geluid. Het leuke aan deze game is dat hij zeer lang speelbaar blijft omdat je de game met elk personage uit kunt spelen en steeds betere stats, decks en levels kunt krijgen. Al bij al is Tony Hawk een zeer goede skategame.
Oordeel Tony Hawk`s Pro Skater 2 (GBA)
- Graphics 90
- Gameplay 87
- Originality
- Sound 78
- Replay
- Eindcijfer 85